Αθήνα 26.9.2017
Η ανωτέρω Έκθεση δεν αναφέρει ενδεικτικά, όπως όφειλε, ούτε ένα από τα πλήθος εμπεριστατωμένα αρνητικά σχόλια, θυμίζοντας Σοβιετικού τύπου κείμενα.
Όπως είναι γνωστό , όταν δεν τηρείται έστω και ένα στάδιο από την προβλεπομένη διαδικασία για την ψήφιση ενός νόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μην τον εκδώσει και να τον αναπέμψει στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρα 42 και 76 του Συντάγματος.
Είναι γεγονός ότι αποτελεί μια δοκιμασία της Δημοκρατίας κατά πόσον λαμβάνεται ουσιαστικά υπ΄όψιν η γνώμη του Λαού με το θεσμό της διαβούλευσης ή οδεύει προς πλήρη απαξίωση.
Αν ο θεσμός αυτός γίνεται για μια «δημοκρατική βιτρίνα», ασφαλώς δεν θα αντέξει για πολύ, γιατί τα δημοκρατικά αισθητήρια του λαού, αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν, όπως έχει διδάξει η ιστορία. Εκτός αν κάποιοι δεν τη μελετούν ή ελπίζουν ουτοπικώς ότι θα αποφύγουν του άτεγκτο νόμο ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται».
Το γεγονός αυτό της ανακριβούς Έκθεσης οφείλει να το εξετάσει και ο κ. Πρόεδρος της Βουλής και να καταγγείλει δημοσίως αυτούς που τη συνέταξαν παραμορφωμένη και μη αποδίδοντας την ουσία της διαβούλευσης
Πολλούς προβληματισμούς έχει προκαλέσει και η στάση του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε ανακοίνωσή του στις 25/09/2017 επικροτεί γενικά το ν/σ και ζητά την επέκτασή του και ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ κάτω των 17 ετών , χωρίς όμως, απ΄ότι φαίνεται να έχει λάβει υπ΄όψιν του περιστατικά ανηλίκων που αυτοκτόνησαν μετά την αλλαγή φύλλου (ενδεικτικά λ.χ.https://www.actuall.com/familia/el-suicidio-de-una-transgenero-de-13-anos-reabre-el-debate-sobre-los-cambios-de-genero-en-menores/) , ούτε τα πορίσματα διακεκριμένων επιστημόνων (λχ όπως τα συνοψίζει ο Καθηγ. Μπαλογιάννης Σταύροςhttps://www.youtube.com/watch?v=fwG_b4n_nis) ότι οι δομικές διαφορές στον ανδρικό και γυναικείο οργανισμό, αν παραβιαστούν, οδηγούν σε σοβαρές ψυχοσωματικές διαρραχές και ειδικά στην παιδική ηλικία. Άραγε ο ΣτΠ (στον οποίο περιλαμβάνεται και ο Συνήγορος του Παιδιού) θα αναλάβει την βαριά ηθική αυτουργία και ευθύνη για μελλοντικές αυτοκτονίες παιδιών που θα οφείλονται στις παροτρύνσεις του;
Τέλος σοβαρή ανησυχία για τα δημοκρατικά δικαιώματα δημιουργεί η ενσωμάτωση στο εν λόγω ν/σ διατάξεων για τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει ορισμένες ασαφείς εξουσίες , οι οποίες βέβαια μπορούν να εξειδικευθούν ή να διευρυνθούν αυθαίρετα με μελλοντική τροποποίηση νόμου , από αυτές που μπαίνουν παρανόμως στο τέλος άσχετων νομοσχεδίων και αναφέρουν μόνο τον αριθμό της διάταξης που τροποποιείται, χωρίς καν να αναφέρουν τον τίτλο της, οπότε ούτε οι ίδιοι οι Βουλευτές δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν, ούτε οι πολίτες, παρά μόνο όσοι μεθοδεύουν τις νομοθετικές αλλαγές.
Αναμένονται οι αντιδράσεις των Συνταγματολόγων και άλλων νομικών, η στάση των Βουλευτών (που υποτίθεται ότι εκφράζουν τον Λαό) και ιδίως του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησιαστικής Ηγεσίας, μεγάλου αριθμού πολιτών και πλήθους φορέων και γονέων.
Πηγή: Χριστιανική Εστία Λαμίας
https://www.tideon.org/index.php/2012-01-20-15-27-29/2012-02-28-20-52-17/11217-2017-10-05-13-45-12