Προστάτες της παιδείας, Εμπνευστές δασκάλων και μαθητών.
Ως βαθείς γνώστες της ανθρώπινης ψυχής είπαν αλήθειες παιδαγωγικές που νίκησαν το χρόνο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Μέγας Βασίλειος
– Να κοπιάζεις! Ο νους διατηρεί επί πολύ όσα αποκτήθηκαν με κόπο.
– Να ζητάς απόδειξη των διδασκομένων.
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
– Δός μου τη χαρά να επιθυμείς τα καλύτερα!
– Να προτιμάς όχι τα πιο ευχάριστα, αλλά τα κάλλιστα των μαθημάτων.
– Να αγωνίζεσαι! Τα στεφάνια είναι για τους αγωνιστές, όχι για ‘κείνους που κάθονται στις κερκίδες.Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
– Δεν εξαρτώνται όλα από το δάσκαλο. Για να μην πω το περισσότερο, πάντως το μισό είναι των μαθητών.
– Η προκοπή σου είναι η ξεκούραση του δασκάλου.
– Να ευγνωμονείς το δασκαλό σου.
– Προτίμησε τη σπουδή, που κάνει και τα δύσκολα, εύκολα. Όχι τη ραθυμία που παρουσιάζει και τα εύκολα, δύσκολα. ”Σπουδή, σπουδήν γεννά και ραθυμία, ραθυμίαν”.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
Ιερός Χρυσόστομος
– Δεν είναι η διδασκαλική δύναμη σαν τις άλλες τέχνες. Λογικές ψυχές χαλκεύουν οι δάσκαλοι. Ακόμη και χωρίς δυσκολίες έχει πολύ κόπο ο δάσκαλος. ”Ούκ Έστιν άλλος πόνος τοιούτος ως εκείνου”. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος κόπος σαν τον δικό του.
– ”Είδες δάσκαλον αγωνιζόμενον; Παράστηθι!” Είδες δάσκαλο να αγωνίζεται; Στήριξέ τον!
– Να είναι ο δάσκαλος αιδέσιμος, δηλαδή σεβαστός, και η ζωή του να είναι παράδειγμα.
– Να παρακαλεί. Να επιτιμά –”τό μή επιτιμάν ζημία εστί καί τώ διδασκάλω καί τώ μαθητή”. Το να μη μαλώνει ζημιώνει και το δάσκαλο και το μαθητή. Να συμβουλεύει, να αγρυπνεί, να τρέφεται και αυτός με τη διδασκαλία.
– Πάνω απ’ όλα να είναι αξιόπιστος και να αγαπά και να αγαπιέται από τους μαθητές του. ”Ουδέν ούτω πρός διδασκαλίαν επαγωγόν ώς τό φιλείν καί φιλείσθαι”.
-Να προσεύχεται για τους μαθητές του. ”Μή λόγω μόνον, αλλά καί ευχαίς ωφελείν τους μαθητευομένους”. Να ωφελεί τους μαθητές όχι μόνο με το λόγο αλλά και με τις προσευχές του γι’ αυτούς.
– Τόσο πολύ να νοιάζεται, που να μπορεί να λέει σ’ αυτούς: ”εάν εσείς προκόψητε εγώ ευδοκιμώ!”. Είστε το φως μου, ”μάλλον καί γλυκύτεροι φωτός”. Δεν φοβούμαι τη φτώχεια, μήτε τον πλούτο επιθυμώ. Δεν εύχομαι να πεθάνω, μήτε θέλω να ζήσω ”εί μή διά τήν υμετέραν προκοπήν” (=παρά μονάχα για τη δική σας προκοπή).
(”Γέροντες της εποχής μας”)
http://gerontes.wordpress.com/