«Πειραγμένα» σχολικά βιβλία σε όλα τα Βαλκάνια από οργάνωση που είχε πρόεδρο τον Μάθιου Νίμιτς
Ρεπορτάζ Φανή Χαρίση
Κριτική για τα βιβλία Ιστορίας που γράφει το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ασκούν Ελληνες ιστορικοί.
Το Κέντρο είναι μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1996 στην Ολλανδία με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το 2000 εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρός της υπήρξε για αρκετά χρόνια ο γνωστός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, επιστήθιος φίλος του επιχειρηματία Νίκου Ευθυμιάδη, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου.
Σύμφωνα με το Κέντρο, ο στόχος του είναι η συμφιλίωση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η πορεία τους στην Ευρώπη. Η κυριότερη δραστηριότητά του είναι η εκπαίδευση και έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία Ιστορίας. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία που αφορούν την περίοδο από το 1945 έως το 2008, όπου γίνεται αναφορά και στο Σκοπιανό, χωρίς όμως να ανακοινώνεται τι ακριβώς θα γράφουν για την προκλητική στάση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος και της Ιστορίας.
Τα συγκεκριμένα βιβλία διδάσκονται σε έξι χώρες. Σε Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Βοσνία, ενώ περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια που διοργανώνει το Κέντρο. Στην Ελλάδα, παρότι τα βιβλία είχαν εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τελικά κόπηκαν. Ομως είναι αξιοσημείωτο ότι σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο!
Ωστόσο, πολλές είναι οι κριτικές για τα συγκεκριμένα βιβλία και τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Μία από αυτές «Η “άλωση” της ελληνικής Ιστορίας» του Γιάννη Κορωναίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την Ιστορία του ελληνικού έθνους ξαναγράφουν κέντρα και ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και διεθνή ιδρύματα και φόρουμ επιρροής Τζορτζ Σόρος. Σε αυτή την ιστορία αποσιωπάται ο ρόλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Ελληνισμού διαχρονικά, θεωρείται ως αφετηρία της Νεοελληνικής Ιστορίας η… Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ αμφισβητείται η ελληνική εθνοπολιτιστική διάσταση και η Ιστορία της Μακεδονίας».
Εξάλλου, όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Ευθυμιάδης, το Κέντρο δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, αλλά «από μεγάλες εταιρίες όπως η Coca Cola, τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση κ.ά.».
dimokratianews.gr10.10.2016
http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_66.html#more