Είναι μια τελετή επίκλησης πονηρών πνευμάτων από κάποιους ανθρώπους, για να πραγματοποιήσουν ένα ανθρώπινο θέλημα.
Οι μάγοι, για να μπορούν να επικαλούνται πονηρά πνεύματα, ή έχουν πουλήσει την ψυχή τους στον πονηρό ή έχουν διαπράξει μεγάλες αμαρτίες, όπως φόνους, μοιχείες και πορνείες. Συνήθως οι μάγοι ζητούν κάτι το κακό από τον πονηρό. Ο πονηρός δεν κάνει ποτέ καλό. Αν κάνει κάποτε καλές πράξεις, τις κάνει, για να παρασύρει τους αφελείς πιο βαθιά στα δίχτυα του. Μερικοίαφελείς ξεγελιούνται και πηγαίνουν να λύσουν τα μάγια, που δήθεν τους έκαναν, σε μάγους της λευκής μαγείας. Δεν υπάρχει λευκός ή μαύρος διάβολος. Όλοι είναι μαύροι και κατάμαυροι.
Η επίκληση πνευμάτων έχει εισχωρήσει και σε παιδικές ηλικίες, όπου παιδιά καλούν πνεύματα, αφού κάνουν κάποιες παράξενες ενέργειες, όπως το βγάλσιμο των σταυρών τους, το σχηματισμό σατανικών συμβόλων και το άναμμα μαύρων κεριών. Όποιος, όμως, καλεί τον πονηρό, δύσκολα ξεμπλέκει απ’ αυτόν. Ο πονηρός θα τον εμποδίσει να πετύχει στην οικογενειακή ζωή και στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Αν τυχόν έγινε κάτι τέτοιο, τότε πρέπει ο νέος να τρέξει να εξομολογηθεί και να ζητήσει συγχώρεση από το Θεό.
Η μαγεία προβάλλεται σήμερα μέσα από παιδικά παιχνίδια και βιβλία, κινηματογραφικά έργα και τραγούδια. Τα βιβλία του Harry Potter είναι γεμάτα από δαιμονικές επικλήσεις και μαγικά ξόρκια. Τα ανώριμα παιδιά συνήθως ταυτίζονται με τον ήρωα και γοητεύονται με τις μαγικές λύσεις που δίνονται στα αδιέξοδα. Αυτή η εξοικείωση με τη μαγεία, πιθανόν, πολλά απ’ αυτά αργότερα να τα οδηγήσει στην πραγματική μαγεία.
Τα τερατόμορφα όντα των παιδικών σειρών στην τηλεόραση και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλοιώνουν την άδολη ψυχή των παιδιών και τα εκτρέπουν στην οικειότητα με τον κόσμο και τις αρχές του πονηρού. Όποιος παίζει βίαια παιχνίδια, είναι πιο επιρρεπής στη βία και στην επιθετικότητα.
Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις – Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ. 189-190), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου
http://makkavaios.blogspot.gr/2016/10/blog-post_35.html#more