Μετά το μαρτύριο του ηλικιωμένου αγίου Μιχαήλ που καταγόταν από την Κύπρο, μαρτύρησαν οι άγιοι, Γεώργιος, Θεόδωρος και Μανουήλ.
 
Όταν ζήτησαν από τον τρίτο να επιστρέψει στην πίστη τους από την οποίαν είχαν όλοι εξωμόσει το 1821, ο Μανουήλ που γνώριζε πολύ καλά την πίστη τους από το κοράνι το οποίο είχε μελετήσει, έλεγξε την «παράνοιαν και μυθοπλασίαν της ασεβείας» τους και είπε το εξής προφητικό:
 
«Ω μιαρώτατοι, ημείς εθελουσίως παραδιδόμεθα εις θάνατον διά Χριστόν, ουαί δε υμίν τοις ασεβέσι και ανόμοις· Χριστός γαρ ο των όλων Θεός, δι’ ον αποθνήσκομεν, αυτός θέλει εκδικήσει το αίμα ημών, και αποδώσει τα επίχειρα [την τιμωρία] της κακίας υμών, εν δικαία κρίσει».
 
Μετά και το μαρτύριο του αγίου Μανουήλ τον οποίο δεν άφησε ο δήμιος να προσευχηθεί, μαρτύρησε και ο άγιος Γεώργιος και, μάλιστα, με ιδιαίτερα βασανιστικό τρόπο. Ο άγιος για 24 ώρες αιμορραγούσε αργοπεθαίνοντας και στο τέλος οι Τούρκοι του έδωσαν την χαριστική βολή, πυροβολώντας τον στο κεφάλι.
 
Ενώ βρισκόταν στο τόπο του μαρτυρίου, αιμορραγώντας ο άγιος Χριστιανοί και αλλόθρησκοι σκούπιζαν το μαρτυρικό του αίμα σε υφάσματα για τον αγιασμό τους. Και, πράγματι, πάρα πολλοί έγιναν καλά στην συνέχεια, ενώ τον παρακαλούσαν να πρεσβεύει και για την κατάπαυση της θανατηφόρου λοιμώδους ασθένειας (πανώλης, πανούκλα) που ενέσκηψε στην περιοχή τους!

Όσον αφορά τα επίχειρα της θανάτωσης των αγίων για όσους συμμετείχαν στην καταδίκη και την εκτέλεση τους συνέβησαν τα εξής:
 
Ο δήμιος ο οποίος απαγόρευσε στον άγιο Μανουήλ να προσευχηθεί, προσβλήθηκε από πανώλη μετά από τρεις μέρες και «κακώς ο κακός» πέθανε.
 
Του δευτέρου δημίου γύρισε το κεφάλι προς τα πίσω και ήταν ελεεινό θέαμα για όσους τον έβλεπαν.
 
Ο Βασάφ που ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της περιοχής και ο οποίος αποφάσισε και διέταξε τον θάνατό τους έπεσε σε δυσμένεια ενώπιον του σουλτάνου και εξορίστηκε στην Βάρνα, όπου και τον αποκέφαλισαν.
 
Ο Τζεμάλ ο οποίος ήταν ηγεμόνας της περιοχής και παρέπεμψε την υπόθεση στον Βασάφ, αλλά και βασάνισε και θανάτωσε τους αγίους, κλήθηκε από τον σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη για να του πει πώς χειρίστηκε την υπόθεση αυτή και ο σουλτάνος διέταξε τον θάνατό του.
 
Οι πέντε νεομάρτυρες της Σαμοθράκης μαρτύρησαν στις 6 Απριλίου του 1835 στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης η οποία βρίσκεται απέναντι από το νησί.
 
(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
 
Διασκευή από το συναξάρι των αγίων πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης το οποίο περιέχεται στην ακολουθία που έγραψε ο Μοναχός, π. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (νυν άγιος Γεράσιμος), Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Αθήναι 1970 και περιέχεται στον τόμο «Συναξαριστής Νεομαρτύρων (1400-1900)» των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη. pemptousia.gr
 
https://aktines.blogspot.com/2024/04/blog-post_53.html