ΟΜΙΛΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΗΜΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟ.

ιδού αφίεται υμών ο οίκος υμών έρημος

(Ματθ. 23,38)

Γιατί  ο Κύριος, όταν κρινόταν ενώπιων των Εβραίων και του Πιλάτου, παρέμεινε σιωπηλός; Διότι πριν απ’ αυτό είχε πει τα πάντα, όσα ήταν αναγκαία να ειπωθούν. Προφήτευσε πώς οι Εβραίοι αρχιερείς θά Τον παρέδιδαν στους απίστους και πώς θά Τον σκότωναν. Πολλές φορές είχε προαναγγείλει τα όσα δεινά θά Τον έβρισκαν και οι απόστολοι πού Τον άκουγαν τα είχαν κρατήσει επιμελώς στη μνήμη τους. Προφήτευσε επίσης τη φοβερή τιμωρία πού θά επέσυραν στους εαυτούς τους οι μιαιφόνοι Εβραίοι, γιά τις φαύλες πράξεις τους εναντίον τού Υιού τού Θεού. Αυτά τα άκουσαν και οι Εβραίοι – και τα λησμόνησαν!

Ιδού αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος. Ο Κύριος προφήτευσε αυτόν τον λόγο γιά τούς Εβραίους. Οι Εβραίοι τον άκουσαν και τον λησμόνησαν. Αλλά πολύ αργότερα, πολλοί θυμήθηκαν αυτούς τούς προφητικούς λόγους: πολλοί εκ των επιζώντων τού φοβερού κακού πού βρήκε την Ιερουσαλήμ, όταν οι Ρωμαίοι την κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και έκαψαν, διώχνοντας τούς κατοίκους της, οι οποίοι διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πολλοί τότε αποκεφαλίστηκαν ή στραγγαλίστηκαν, πέθαναν από την πείνα ή σταυρώθηκαν.

Οι Εβραίοι, υπό το κράτος μεγάλου φόβου και ταραχής, ανάγκασαν τον Πιλάτο να σηκώσει χέρι εναντίον του Κυρίου.

Μετά η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία σήκωσε χέρι εναντίον των Εβραίων.

Την ημερα εκείνη, όταν εκπληρώθηκε η προφητεία του Κυρίου, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την οποία άλλοτε εκπροσωπούσε στην Ιερουσαλήμ ο Πιλάτος, επιτέθηκε εναντίον της Ιερουσαλήμ και των τέκνων της με πολύ κοφτερό ξίφος. Όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός αποκατέστησε τήν πόλη της Ιερουσαλήμ, τη μετονόμασε «Αίλια Καπιτολίνα» (σύμφωνα με το όνομά του: Αϊλιος) και απαγόρευσε επί ποινή θανάτου στους Εβραίους να εγκαθίστανται στήν Ιερουσαλήμ.

’Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Ιερουσαλήμ αφέθηκε ερημωμένη από τούς Εβραίους, ως έθνος. Ιδού αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος. Τα τέκνα των παγκάκιστων εκείνων, οι οποίοι σταύρωσαν τον Χριστό, διασκορπίστηκαν παντού, εκτός από τήν ίδια τήν πατρίδα τους – μέχρι σήμερα!

~Ω Κύριε, Παντοδύναμε και Παντεπόπτα, συγχώρησε τις αμαρτίες μας.

Σοί πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τούς αιώνας των αιώνων! Αμήν.

Σημ. Αύτή ή ομιλία γράφτηκε το 1928, είκοσι χρόνια πριν από την επίσημη ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΑΡΤΙΟΣ

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/03/blog-post_99.html?m=1