Ακολουθεί επίσημο σχόλιο του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδοσίου (Snigirev) σχετικά με την έναρξη μιας ευρείας διεθνούς διαδικασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία.
Ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδόσιος (Snigirev) είναι ιεράρχης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμπνευστής και συνιδρυτής της Διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων”, σε σχέση με την έναρξη μιας ευρείας διεθνούς διαδικασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών και των πιστών της UOC από ορισμένους Ουκρανούς πολιτικούς και κρατικούς φορείς, έκανε το παρακάτω σχόλιο:
 
Στις 29 Ιανουαρίου 2024, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Public Advocacy, μέλος της Διεθνούς μας ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των θρησκευτικών διακρίσεων”, δημοσίευσε ορισμένα διεθνή έγγραφα που δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, διεθνείς αξιωματούχοι που έχουν το διπλωματικό καθεστώς αξιωματούχων του ΟΗΕ και είναι εξουσιοδοτημένοι να εξετάζουν ατομικές καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών, έθεσαν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών και εξέφρασαν όχι μόνο σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις αυτές, αλλά και αξιολόγησαν τις ενέργειες της σημερινής ηγεσίας της χώρας ως μη συμμορφούμενες με το διεθνές δίκαιο.
 
Αν προηγουμένως παρατηρούσαμε μόνο κάποια σχόλια ή αναφορές σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC στις εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τώρα υπάρχει ένα έγγραφο που δείχνει ότι τα προβλήματα των πιστών της UOC έχουν μελετηθεί σε βάθος σε διεθνείς οργανισμούς.
 
Αυτό διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία, το 2023, της αντιπροσωπείας της UOC στον ΟΗΕ, διαπιστευμένης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς και από τις ομιλίες των ιεραρχών της UOC κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
 
Για παράδειγμα, στις 9 Οκτωβρίου 2023, κατά την εξέταση της έκθεσης για την Ουκρανία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μεταδόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η βιντεοσκοπημένη δήλωσή μου σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών σε σχέση με την κατάσχεση των εκκλησιών και των κτιρίων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και της Θεολογικής Ακαδημίας και Σεμιναρίου του Κιέβου από την UOC, καθώς και την αδικαιολόγητη ποινική δίωξη ορισμένων ιεραρχών και κληρικών της UOC.
 
Επίσης, οι διεθνείς δικηγόροι μας πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων παραδόθηκαν στους Ειδικούς Εισηγητές του ΟΗΕ γραπτές προσφυγές και στοιχεία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών, δηλώσεις των επισκοπών της UOC και άλλα έγγραφα.

 

 
Ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτού του υλικού, ετοιμάστηκε ένα διεθνές αίτημα – μια ανακοίνωση από τρεις Ειδικούς Εισηγητές του ΟΗΕ προς το κράτος της Ουκρανίας σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κρατικών φορέων που προετοίμαζαν την απάντησή τους σε αυτό το αίτημα – το κείμενο της απάντησης αναφέρει ότι προετοιμάστηκε από τρία υπουργεία ταυτόχρονα, καθώς και από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας – αγνόησαν ορισμένες ερωτήσεις των διεθνών εντολοδόχων και παρείχαν, κατά τη γνώμη μας, ανακριβείς πληροφορίες σε ορισμένα σημεία.
 
Όσον αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC στην περίπτωση της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και της Επισκοπής Ivano–Frankivsk της UOC, νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον οι εκπρόσωποι της Λαύρας και της Επισκοπής θα σχολιάσουν άμεσα.
 
Από την πλευρά μου, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι οι διπλωμάτες και τα αρμόδια υπουργεία που συνέταξαν την απάντηση στο αίτημα του ΟΗΕ δεν έδωσαν κανένα σχόλιο ή εξήγηση σε σχέση με την ποινική δίωξη των ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Αν και οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με την καταδίκη των ήδη καταδικασθέντων Μητροπολιτών Τουλτσίν και Μπράτσλαβ Ιωνάθαν, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να λάβουν εξηγήσεις σχετικά με άλλες ποινικές υποθέσεις που άνοιξαν εναντίον ιεραρχών της UOC, καθώς και τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν.
 
Επιπλέον, το διεθνές αίτημα αφορούσε τις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης να απαλλοτριώσει γη από την Εκκλησία και άλλες ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις (παράγραφος 7 του αιτήματος).
 
Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν δόθηκαν καθόλου από τους ουκρανούς αξιωματούχους και σε αυτό το μέρος του διεθνούς αιτήματος αγνοήθηκαν εντελώς από τις αρχές μας.
 
Θα ήθελα να τονίσω ότι εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία ήταν παρόντες στις δικαστικές ακροάσεις στην ποινική υπόθεση κατά του Μητροπολίτη Ιωνάθαν, καθώς και στην ποινική υπόθεση που κατασκευάστηκε εναντίον μου, αρκετές φορές. Πραγματοποίησα επίσης προσωπικά συναντήσεις μαζί τους σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστών στην επισκοπή Τσερκάσι.
 
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ πήραν απευθείας ανάκριση από τα θύματα – τους ενορίτες και τους κληρικούς μας – οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τους εκπροσώπους των ένοπλων ομάδων κατά τη διάρκεια της κατάληψης του μοναστηριού του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Τσερκάσι.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συζητούνται συχνότερα στα ξένα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες αληθινές πληροφορίες για την κατάσταση των πιστών να διεισδύουν στη δυτική κοινωνία.
 
Πρόσφατα, μέλη της ένωσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, “Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων”, εξέδωσαν ένα δελτίο τύπου στη Λέσχη Τύπου της Γενεύης σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC στην Ουκρανία.
 
Όλα αυτά τα γεγονότα, ιδιαίτερα η δραστηριότητα των ορθοδόξων πιστών για την υπεράσπιση της Εκκλησίας και της πίστης τους, διαμορφώνουν την αυξανόμενη διεθνή προσοχή σε περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της UOC, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μια πιο έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στα γεγονότα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της UOC.
 
Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου, οι εκπρόσωποι των κρατικών αρχών θα πρέπει να σκεφτούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών διακρίσεων έναντι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόσο για τους ίδιους όσο και για το κράτος.
 
Ήδη γίνονται εκκλήσεις σε διεθνές επίπεδο να εξεταστούν προσωπικές κυρώσεις κατά των εκπροσώπων των ουκρανικών κρατικών φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις αντιεκκλησιαστικές πολιτικές διακρίσεων.
 
Το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο λειτουργεί με κάπως διαφορετικές αρχές από τις “αρχές” στις οποίες έχουν συνηθίσει οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί μας.
 
Και αν οι πολιτικοί του ουκρανικού κράτους συνεχίσουν να δημιουργούν έναν τέτοιο αριθμό εύκολα αποδείξιμων γεγονότων μίσους προς τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (και στην πραγματικότητα προς τον ίδιο τους το λαό), αυτό θα είναι αρκετό για να σχηματιστεί μια μάζα διεθνών δικών εναντίον Ουκρανών αξιωματούχων που είναι παραβάτες.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τα θέματα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται, και αν οι πιστοί της UOC συνεχίσουν να διώκονται στην Ουκρανία, σύντομα θα διαμορφωθεί μια μεγάλης κλίμακας απάντηση από άτομα και ξένες δομές που προστατεύουν την Ορθοδοξία σε διεθνές επίπεδο.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη γνώμη μου, το ελάχιστο που πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως από τις ουκρανικές κρατικές αρχές σήμερα είναι το εξής:
 
– να σταματήσει αμέσως την πολιτική διακρίσεων προς την UOC,
 
– να κλείσει αμέσως τις τεχνητά κατασκευασμένες ποινικές διώξεις κατά ιεραρχών και ιερέων της UOC με κατασκευασμένες κατηγορίες και να καταργήσει τις προσωπικές κυρώσεις εναντίον τους,
 
– να σταματήσει η μαζική παράνομη επανεγγραφή νομικών προσώπων – θρησκευτικών κοινοτήτων της UOC στην OCU από τους εκπροσώπους των αρχών με βάση πλαστά πρακτικά συνεδριάσεων,
 
– να αντιδράσει άμεσα σε κάθε εκδήλωση βίας κατά των πιστών της UOC, καθώς και σε δημόσιες εκκλήσεις για διακρίσεις κατά των πιστών της UOC – πολιτών της Ουκρανίας – για θρησκευτικούς λόγους,
 
– να σταματήσει η συμμετοχή κρατικών φορέων στην κατάσχεση ιστορικών θρησκευτικών κτιρίων και αρχιτεκτονικών μνημείων από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
 
Δηλαδή, να σταματήσει η καταγγελία των συμβάσεων για την ελεύθερη χρήση ιστορικών Λαύρων, μοναστηριών και εκκλησιών από την UOC και να σταματήσει η κατάθεση βάρβαρων αγωγών για αντίστροφη αποκατάσταση.
 
Τέτοιες αγωγές δικαίως εκλαμβάνονται από τους διεθνείς νομικούς ως ελεύθερη “λενινιστική” απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην εκκλησία ως περιουσιακό δικαίωμα προ πολλού μέσω της επιστροφής, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους μας.
 
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να ελπίζω για τα απομεινάρια νηφαλιότητας στα μυαλά και τις καρδιές των πολιτικών μας.
 
Θα ήθελα να πιστεύω ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς διατηρούν ακόμη την ικανότητα να καθοδηγούνται στις πράξεις τους όχι από τα άμεσα πολιτικά οφέλη και τα καταστροφικά συναισθήματα, αλλά από τις αρχές του απαραβίαστου των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις ιδέες της στρατηγικής κρατικής σκέψης προς όφελος της κοινωνίας μας.
 
Σταματήστε και ακούστε τη φωνή της ιστορικής Εκκλησίας του λαού σας – τη φωνή της συνείδησης του λαού μας.
 
Πριν να είναι πολύ αργά.
 
 
https://aktines.blogspot.com/2024/02/blog-post_15.html